#

Antivirüs Katkılı Sera Örtüsü

Antivirüs Katkılı Sera Örtüsü ÖZELLİKLERİ

Dünyaya erişen güneş ışınlarının % 6 sını ultraviyole ışınları ( mor ötesi ışınları, kısaca UV diye adlandırılır ) oluşturur. Bu ışınların mahsul üzerindeki etkisi çok büyüktür. UV ışını bitkilerin büyümesini sağlar. Sebze ve çiçeklerde renk gelişimini etkiler. UV ışını aynı zamanda bitki hastalıkları ve böcek hareketleri üzerinde de etkilidir. Çoğu böceklerin hedefleri olan bitkileri görebilmek için UV ışınına ihtiyaçları vardır. UV ışınının yokluğu böcekleri şaşırtır. Böcekler emiş yolu ile bitkilerin öz suyundan yararlanırlar. Bunun için özellikle sebze ve çiçeklerin genç yapraklarını sever ve tercih ederler.Eğer UV ışınının sera içerisine girişi sera filmine karıştırılan katkı maddelerinin yardımı ile engellenirse , beslenmeleri bu bitkilere bağlı olan beyaz sinek ve diğer bir kısım böceklerin sera içerisindeki faaliyetleri de engellenmiş olur. Çünkü içeriye UV ışını girmediğinden böcekler bu karanlık seralara girmezler veya kısa zamanda buraları terk etmek zorunda kalırlar. Seranın üst ve tavan kısmı daha karanlık olacağından böcek ve sinekler bitkilerin genç yapraklarının bulunduğu üst kısımlara çıkamazlar. Alt yapraklar ise kart oldukları için beslenmelerine uygun değildirler. Bu durumda böcekler serada barınamadıkları için üzerlerinde bulunan virüs ve hastalıkları bitkilere bulaştıramazlar veya çok az sayıda bitkiyi hastalandırırlar. Sera filmine katılan bu katkı maddelerinin beyaz sinek tarafından taşınan ve domateslerde görünen “üst sarı yaprak mozaik virüsünün” yayılmasını ciddi şekilde engellediği ortaya çıkmıştır. Bunun yanında bitki ve çiçeklerdeki mantar hastalığını kontrol altına almada da faydalıdırlar.

Bu katkı maddeleri ile imal edilmiş sera örtülerinin çiçek seracılığında kullanılmasının bir diğer faydası da , kırmızı gül yapraklarında oluşan siyah noktacıkların engellenmesidir. Kırmızı noktalar güllerin piyasa değerini ve satış şansını azaltan bir husustur.

Ancak yukarıda en başta bahsettiğimiz gibi , bitkilerin gelişmeleri için UV ışınına da ihtiyaçları vardır. Bu ışınların , sera filmine katılan katkı maddelerinin yardımı ile tamamen bloke edilmeleri de istenmeyen bir durumdur.Mesela bazı beyaz güllerin tam renklerine ulaşabilmesi için UV ışınına ihtiyacı vardır.Bu gibi durumlarda katkı maddelerinin kullanımını asgariye ve hatta mümkünse sıfıra indirmek gerekir.

Bitkilerin ihtiyacı olan UV ışınlarının sera içine geçişinin tamamen engellenmemesi için bu katkı maddeleri özellikle seçilir. Buradaki amaç sera filminin şeffaflığının muhafaza edilmesidir.

Sera örtüsüne katılan bu maddelerin etki süresi sera naylonunun dayanıklılık süresi boyunca sürmez. Bugün için etkili süre 24 aydır.